22 d’abr. 2012

LES MEVES APORTACIONS AL DEBAT...

Debat C-T-S-E


Ja fa unes quantes setmanes que vam realitzar un debat per tal de treballar conjuntament la relació entre Ciència, Tecnologia, Societat i Educació. Cadascú ho havia de fer des d'un enfocament determinat que et venia marcat per la consultora, o bé tecnodeterminista  que són els que consideren que la tecnologia opera independentment d'interessos polítics, socials, morals, etc. i que el progrés tecnològic genera progrés econòmic i ens encamina cap a una societat millor o bé sociodeterminista  que són els que no consideren important la tecnologia en si, sinó la societat en la qual es troba, i creuen que aquesta tecnologia depèn de diferents interessos.

Vaig haver de defensar l’ enfocament sociodeterminista, i tot i que potser alguns dels arguments que vaig exposar no hi estava totalment d'acord, m'he sentit molt a gust defensant aquesta posició al llarg del debat.
Aquestes són les meves aportacions que he fet en els diferents fils:

FIL ROL PROFESSORS – ALUMNES
Sota una visió sociodeterminista, exposaré que en l’actualitat la figura del mestre o professor ha “evolucionat” i ja no són únicament transmissors de coneixements sinó que els mestres són uns artistes de l’educació, ja que dia rere dia han d’ajudar a assolir uns objectius a tots i cadascun dels alumnes que tenen a les aules, tenint en compte la immensa diversitat que hi ha. El mestre és aquell qui a partir del seu coneixement però també de les seves estratègies i experiències, guia, educa i ajuda a aprendre als seus alumnes, donant a cada un d’ells les eines necessàries perquè interioritzin el que estan treballant i també tal i com heu anat comentant anteriorment, qui creï un context ideal d’aprenentatge. Si veiem al mestre com a tecnòleg, significa que veiem el mestre com un individu que es posa a disposició de la tecnologia, donant a aquesta última una importància massa elevada, si és veritat que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació són un element important a l’aula, però no indispensable, ja ho comenta Schank, quan exposa que s’ha d’entendre l’educació com a pràctica i experiència, i que les noves tecnologies poden ajudar a millorar els aprenentatges dels alumnes, però no són ni la única manera ni la definitiva. Per això, és important que els mestres i professors rebin una formació complerta per poder fer front a les múltiples demandes que diàriament se li presenten a l’aula.
En resum, malgrat que les TIC són un element cada vegada més present a les aules, queda clar que un bon mestre és la peça clau dins el procés d’ensenyament i aprenentatge escolar.

FIL TECNOPART
Seguint el fil sociodeterminista, exposaré que el part ha de ser el més natural possible i que l’ús de la tecnologia no és imprescindible en el part, un bon exemple són els nostres avantpassats que durant segles, han estat donant a llum sense disposar de tantes tecnologies. És veritat que la tecnologia forma part de les nostres vides, però ens hem de parar un moment i pensar si realment n’ estem fent un gra massa fins al punt de dependre’n amb excés.  Una companya ens exposava que ara ja eren possibles les ecografies en 4D que permeten poder veure els comportaments del fetus i em pregunto: això és molt important? Crec que en l’actualitat tenim unes “necessitats tecnològiques” que venen donades de la societat del benestar en què vivim, i que per al contrari estem perdent algunes tradicions centenàries. Durant molts anys les dones  han estat donant a llum de manera natural: sense epidurals, ni cesàries ni parts programats. Penso que hem passat de fer servir les tecnologies com a estris al servei de la naturalesa a que la tecnologia substitueixi la fisiologia de la dona, canviant totalment l’experiència del naixement, sovint generant riscs innecessaris tan per la mare com per el bebè i accelerant en un hospital el ritme propi d’aquest llarg i especial procés.
En resum, que contràriament al que es creu, el part natural no és fer un pas enrere, sinó recuperar la capacitat i la confiança en la pròpia naturalesa i tampoc és renunciar totalment a la tecnologia, sinó donar-li el lloc que li correspon, és a dir la seva  utilització únicament en cas de complicacions.

FIL CANVIS
Seguint el fil sociodeterminista, exposaré que la tecnologia està uniformitzant cada vegada més a la humanitat i acaba creant a l’escola necessitats que no existeixen.
Vivim en una societat extremadament consumista, on es valora molt l ’imatge i les tecnologies, però tot i que hem de donar l’ importància que tenen als avenços tecnològics, hem de parar-nos i pensar: no estem més pendents de les TIC a l’escola que no de contemplar les necessitats reals que tenen els nostres alumnes?. Crec que l’objectiu principal de l’educació és formar futurs ciutadans amb les capacitats i habilitats necessàries per viure en societat i no centrar l’educació en utilitzar les tecnologies a tot hora, perquè estarem deixant de banda altres aspectes molt importants com ara l’escriptura manuscrita en el cas dels alumnes que treballen amb portàtils a l’aula, etc.
Ara les escoles volen “modernitzar-se” i per això creuen que els són necessàries una pissarra digital per aula i un munt de tecnologia totalment prescindible. Parlant des de l’experiència com a docent, crec que puntualment si que són d’utilitat però millora més l’atenció que donem als nostres alumnes pel sol fet d’haver incorporat noves tecnologies a l’aula? Crec que el que hauríem de pensar és que són altres aspectes els que ens permeten donar una millor atenció a l’alumnat com ara: diferents cursos de formació, màsters, postgraus, etc. destinats a ampliar els coneixements dels docents i no tanta tecnologia, que aquesta ja la veuen en la majoria dels casos, a casa ja que molts dels alumnes tenen ordinadors a casa i és on verdaderament han après a utilitzar-la.
En resum, que contràriament al que la societat ens està venent constantment, a l’escola hem de prioritzar les necessitats educatives reals dels nostres alumnes i no estar tan pendents de la tecnologia, ja que aquest és un aspecte educatiu prescindible.

Des d’aquí us animo als qui vulgueu a deixar els vostres comentaris o impressions....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada