Després de llegir i treballar tant el primer mòdul de l’assignatura, com l’article de Domènech i Tirado i després de participar activament en el debat CTS crec que s’ha produït un canvi conceptual en el meu aprenentatge.
Primerament, per contestar la pregunta vaig haver d’entendre i tenir clar què significa canvi conceptual i quins aspectes s’hi relacionen. Així, els coneixements previs els trobo clau dins el concepte de canvi conceptual, ja que és aquesta estructura amb la que comparo els canvis produïts i a on puc assenyalar la profunditat d’aquests: si han estat només una ampliació, una reestructuració o si s’ha produït un veritable canvi conceptual.
Les diferències bàsiques si comparem els dos mapes conceptuals és que en el primer, el dels coneixements previs, bàsicament s’observa un nombre molt menor d’enllaços, conceptes connectats, etc. és a dir, que les concepcions no tenen prou coherència ni interdependència.
Un altre tema important en les diferències que s’observen entre el mapa conceptual 1 i el 2 és la simplificació, poca interacció entre conceptes en el primer i l’augment considerable de conceptes i la seva jerarquització en el segon: concepte clau (CTSiE) i els generals associats (TE, TIC, paradigma constructivista...) amb d’altres més específics (com per exemple: eines cognitives; aprenentatge significatiu...).
A partir d’aquí puc observar que no ha estat una ampliació, ja que no puc utilitzar el mapa 1 i anar afegint-hi els nous conceptes del mapa 2, i si analitzo l’origen em centro en la teoria del teixit sense costures, ja que aquest em va fer reorganitzar el mapa, els conceptes i la seva forma de relacionar-se.
Quan vaig entendre i interioritzar aquesta nova idea també se’m van obrir nous camins per explicar la relació entre Ciència, Tecnologia, Societat i Educació i, per això, per les possibilitats que em resten obertes el qualificaria si no de canvi conceptual radical, però sí que de petit canvi conceptual en el sentit que encara em queda molt per aprendre i anar reestructurant.
Una d’aquestes noves vies de descobriment és que el que he aprés ho puc relacionar amb d’altres conceptes ja coneguts en el camp de l’educació, per exemple: la idea del teixit sense costures en la interrelació CTS es podria comparar i relacionar amb la teoria de l’aprenentatge significatiu de David Ausubel on s’entén com un procés de revisió, modificació, diversificació, coordinació i construcció d’esquemes de coneixements i amb la teoria del processament de la informació on aquests esquemes de coneixement s’organitzarien en forma de xarxa, és a dir, on els meus coneixements s’ interconnectarien o es mostrarien interdependents en aquesta xarxa, s’anirien relacionant com en un teixit sense costures.
Un altre aspecte per argumentar la consecució de canvi conceptual seria que l’estructura del mapa 1 s’ha modificat substancialment, és a dir, no la podria inserir a la nova, es tracta d’un canvi profund i no superficial que enllaça amb la essència del constructivisme i la seva funció transformadora que implica aprenentatge com a interacció, reconstrucció i reelaboració.
Per acabar amb l’anàlisi dels mapes conceptuals, considero important comentar que en el meu mapa conceptual 2 els continguts d’aprenentatge estan organitzats, són clars i útils per veure la informació més significativa. M’ha servit per organitzar el meu pensament, el meu model mental, a més l’ utilització dels diferents colors m’ha estat útil per fixar-los de forma més clara i visual.
Continuant amb la justificació sobre el meu canvi conceptual agafaré també, a més dels mapes conceptuals, com variables per analitzar els ítems del qüestionari de l’avaluació de coneixements previs i els canvis produïts en els mateixos:
El primer que destacaria és com en els meus coneixements previs s’entrellacen coneixements d’altres assignatures amb coneixements intuïtius o “quotidians”, el que vull dir és la importància en aquests coneixements previs del context i de les meves creences.
A continuació, voldria comentar que també m’ha generat un conflicte interior el fet d’anar veient les valoracions dels meus companys sobre el seu grau d’acord o no en el qüestionari d’avaluació inicial que anaven penjant en els seus blocs i que inevitablement comparava amb les meves. Al veure una gran diferència en alguns ítems concrets que jo inicialment tenia molt clars, ha provocat moments de grans reflexions i que a la vegada, em repensés algunes de les meves respostes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada